Så kører OLED displayet!
Det har været en rejse fra dette noget utydelige originale 26 år gamle Stack LCD display:
Over dette noget bedre og moderne sort/hvid LCD display:
Til dette nutidige OLED display (her belyst udefra med 2 x 11W LED 230V arkitektlamper for at illudere solskin).
Billedet viser karaktererne som blålige, men i virkeligheden er de hvide. Tallene står ikke 100% skarpe hvilket skyldes, at glasset er let matteret mhp. at nedsætte refleksioner.
OLED giver, som man kan fornemme, en stor forbedring af aflæseligheden i dagslys.
Det var som et kuriosum det OLED display, som AI chatbotten Microsoft Co Pilot foreslog og som blev fundet på en hjemmeside inden for EU. OLED displayet hedder Winstar WEH001602AWPP5N00000.
https://www.farnell.com/datasheets/2723640.pdfOLED displayet kan købes hos mange af de store leverandører bl.a. også RS Components og naturligvis også på Alibaba hvis man har tid at vente. Jeg foretrak som nævnt en europæisk webshop, som havde det på lager. Google mv. er din ven.
Klikker man på linket til databladet ovenfor kan man se, at displayet kan fås med karakterer (tal og bogstaver) i mange farver. Nummeret svarer til det display, jeg bestilte, altså med hvide tal og bogstaver. Man kan se i databladet hvilke muligheder der er bl.a. for farvevalg, de fysiske dimensioner og pinout eller de elektriske forbindelser.
Ideen var indledningsvis at få det gamle Stack LCD til at køre på en Arduino med tilhørende software, og når det var opnået, havde man sikkerhed for, at man havde knækket kommunikationen uden at risikere at ødelægge elektronikken i Stack’et. For når man med den opsætning også fik det nye OLED til at køre, var man rimelig sikker på at der ikke skete katastrofer, hvis man tilsluttede det nye OLED’et til Stack’et. Det ville højst koste en afbrændt Arduino til knapt 300 kr. Grund til at passe på, for et Stack kan ikke købes nyt mere, og brugte er set skifte hænder for 4 kkr – hvis man da er heldig at finde et.
Det lykkedes imidlertid af ikke helt afklarede grunde aldrig at få LCD’et fra Stack til at køre på Arduino opsætningen. Et gæt er, at den nu mere end 25 år gamle driver i LCD’et kører betydelig langsommere ved dataoverførslen end Arduinoen. Måske skulle der have været lagt nogle forsinkelser ind i programmet.
I stedet valgte jeg at prøve finde datablade for Stack LCD’et. Det lykkedes ikke at finde et datablad med det helt præcise typenummer (VL 16265BK R1.1), men flere kom tæt på. Datalbadene var dog rimelig enige om pinout, bortset pin 3, 15 og 16 til henholdsvis kontrast og baggrundsbelysning, som kun anvendes på LCD. De pinde var NC (not connected) på OLED’et, hvilket var tillidsvækkende. Så der burde ikke være udsigt til katastrofer i form at kortslutninger ved tilslutning af OLED isf. LCD. Eneste bekymring var, at LCD’et trækker max 4,5 mA, mens OLED’et trækker 30 mA, altså ca. 7 gange større strøm. Man får åbenbart ikke bedre aflæselighed med OLED gratis. Det var blot at håbe, at spændingsforsyningen til pind 1 og 2 var lidt rigelig dimensioneret.
Det viste sig desuden, at Elextra butikken (tidl. Brink Elektronik) på Frederiksborggade i København havde et OLED på hylderne helt tilsvarende mit hvide OLED, blot var det med blå karakterer. Det kostede kun et par hundrede kr. og med den pris og lette tilgængelighed var det værd at bruge som test mule i første omgang.
Her er et billede med det gamle Stack LCD øverst og det nye OLED nederst:
Man kan se at de fysiske dimensioner stemmer fint overens.
Det nye OLED mangler imidlertid for tilslutning til motherboardet på Stack’et en række med 16 pins, som skal loddes på. Man skal have fat i nogle lidt specielle pins, som er slanke og runde, for at de passer ned i modparten på Stack motherboardet.
Pinrækkerne kan købes på nettet hos RS Components:
Man bør nok bruge en temperaturreguleret elektronikloddekolbe med fin spids, for at få succes med at lodde pindrækken på. Pinrækken skal sidde præcist for at alle 16 pinde rammer ned i motherboardets modpart. For man kan til overflod ikke se stikkene under den operation, så det sker blindt.
Her er bagsiden af det gamle LCD:
Og her er bagsiden af det nye OLED med pinrækken loddet på plads:
Der blev således kigget datablade og efter at have overbevist mig om, at der ikke var nærliggende risiko for at brænde Stack’et af ved tilslutning, tog jeg mod til mig, tilsluttede det billige blå OLED fra Elextra til Stack’et og åbnede for 12V til Stack’et. Til min store fornøjelse tændte tallene og det hele så ud til at spille!
Så kunne det kun gå for langsomt med at få klargjort det hvide OLED og få det sluttet til. Resultatet kan ses øverst i dette indlæg.
Testede også i mørke med baggrundsbelysning:
Tallene ser i den belysning mere realistisk hvide ud på billedet, men igen driller det matterede glas. I virkeligheden er tallene ret skarpe og let aflæselige. Overvejer dog at skifte de gule LED til baggrundsbelysningen ud med hvide, så den svarer til farven på det fine nye OLED.
Her er lidt nyttige links:
Adskillelse af Stack mv.:
https://wiki.seloc.org/a/StackEn lidt ældre vejledning i at montere LCD:
http://www.elisewiki.de/wiki/index.php/ ... y_tauschenForhandler af folie til frontglas:
https://divinehandcraft.co.uk/products/ ... b266&_ss=rEn tråd på Lotus Talk:
https://www.lotustalk.com/threads/gauge ... er.539351/En (dyr) forhandler af designerskalaer til Stack:
https://www.ebay.com/str/heilertachodes ... 1765364819Det kunne være interessant at høre, om nogen af jer har gode kontakter til folk, som kan skære i og trykke på folie. Det kunne være nyttigt til at kunne fremstille afdækningsfolien på frontglasset og ikke mindst fabrikere speedometerskalaer med primær skala i km/t. Den ovennævnte tyske forhandler tager sig rigelig vel betalt.
Håber med denne historie at have hjulpet og inspireret andre Elise S1 ejere i klubben, som i dagslys heller ikke har kunnet tyde displayet i det ellers flotte instrumenthus.
Victor